Photo: Göran Billeson
6 bilder
Photo: Göran Billeson
Photo: P. Pournoroozy
Photo: P. Pournoroozy
Photo: Göran Billeson
Photo: Göran Billeson
Photo: C. Hobkinson/P. Pournoroozy

Måltider

Minns du vad du åt sista gången när allt var som vanligt? När vi lagar mat håller vi våra minnen vid liv. Människor på flykt lämnar sin vardag bakom sig – sina vanliga måltider, sina matvanor.

Under några månader framöver kommer vi att utforska olika aspekter av mat och att äta tillsammans med tre olika museer, inbjudna konstnärer, designers samt lokala initiativ och inbjudna flyktingar i närområdena. Arbetet på varje plats ska resultera i en publik aktivitet som till exempel en installation, utställning eller performance. Aktiviteterna utgår från den plats vi befinner oss på och museets verksamhet. 

Först ut är Friluftsmuseet Gamla Linköping som under 2016 samarbetar med flera andra museer och aktörer i Östergötland kring temat mathistoria och matkultur kallat Kök å Käk. Museet har även nyligen skapat en heltidstjänst som ska arbeta med nyanlända efter att alla förvaltningar inom Linköpings kommun fått möjlighet att söka extra medel för sådana insatser. Projektet görs i samarbete med Passagen Linköpings konsthall samt biblioteken och består av ett team på tre personer som arbetar för att nyanlända ska känna sig välkomna på de olika institutionerna. Aktiviteterna vänder sig till ensamkommande barn och familjer.
– Vi hoppas att projektet får fortsätta – det tar tid att bygga upp förtroende hos de olika boendena och de myndighetspersoner som har hand om ensamkommande barn, säger Tina Karlsson, museichef på Friluftsmuseet Gamla Linköping.


Elin Strand, projektledare Friluftsmuseet Gamla Linköping och Caroline Hobkinson.
 

Lördagen den 26 november, 11.00 öppnar installationen ”The Last Day of Normality” på Friluftsmuseet Gamla Linköping. Vi bjuds in till ett blått så kallat familjetält fullt av matminnen. Tälten används som tillfälliga bostäder i flyktingläger i bland annat Irak och Grekland.
Installationen bygger på konstnären Caroline Hobkinsons intervjuer med Lamis Al Serri, Nada Marogi, Naima Ahmed, Lul Hasan och Mahdi Hoseini i Linköping. Läs mer om installationen till höger i menyn. Installationen visas till och med den 4 december. 

Projektet fortsätter i december på Statarmuseet i Bara med ”En ätbar eftertanke”.

Kontakt:
panteha.pournoroozy@riksutstallningar.se
Producent och projektledare

Se bildspelet ovan för foton från öppningen av Last Day of Normality. 

 

Media om Måltider

Östgöta-Corren: Sista måltiden före flykten

Östgöta-Corren: Julmarknaden lockade mängder av besökare

SVT Öst: Hon bjuder på matminnen från Gaza City
 

Panteha Pournoroozy Producent innehåll och form

Uppdaterad: 21 Feb 2017 14:48 Print