Museernas vårmöte 2017

25 apr 2017 – 27 apr 2017

 

Välkommen till Museernas vårmöte 2017. Tre intensiva dagar med seminarier och workshops i Södertälje den 25–27 april. Årets tema är Museet utan gränser – digitala möjligheter.

Årets tema
Årets tema är digitalisering, och hur digitaliseringen av samhället påverkar museernas verksamheter. Några av konferensens frågeställningar är: När är det digitala är en naturlig del av hela museets verksamhet och inte längre är något speciellt? Hur skapar vi delaktighet digitalt? Hur kan museer arbeta praktiskt med spelifiering, länkade öppna data, publik interaktion och engagemang via social media? Digitaliseringen och dess konsekvenser är både en praktisk och en strategisk fråga för museer och samhället i stort.

Infotorget
Riksutställningar arrangerar Infotorget på onsdagen den 26 april i lokal Trombon mellan kl 9-17. Där ni kan bland annat se resultatet av den VR-workshop som vi genomförde i samarbete med Riksantikvarieämbetet och testa hur virtual reality och 360-film kan användas i verkligheten.

Missa inte att plocka med er några exemplar av Riksutställningars många publikationer som ställs ut på vårt bokbord. Där hittar ni bland annat den rykande färska Guidebok för museer och näringsliv i samverkan samt flera av våra andra populära guideböcker och rapporter om mångfald, HBTQ, pedagogik, mm. 

På Infotorget kan ni också besöka utställningen Stämplad som handlar om vår benägenhet att kategorisera, klassa och värdera andra, men även oss själva.

Riksantikvarieämbetet presenterar delar av sin breda verksamhet och Västerbottens museum visar upp sitt samlingshanterinssystem “Bättre ordning med Nya Sofie”.

Från scenen kan ni följa och delta i Museidialogen som har varit på Sverigeturné under våren. Samtalet leds av Ulrika Mebus, Riksantikvarieämbetet. 

Träffa Hi Story som gör appar för digital storytelling samt företagen Mobile Story Telling och OnSpotStory som tillsammans presenterar en helt ny mobil guideplattform för museer och kulturarvsplatser.

Universitets- och högskolerådet, Erasmus och vuxenutbildning ger information om sin verksamhet och vad de har att erbjuda.

Fler utställare som ni får träffa på Infotorget är:
RISE interactive
Nagoons
Kulturrådet
Film and tell - film som förändrar
Riksarkivet - infobord om sin verksamhet
Spree.se

 

Kontakt Infotorget:
Kristina Gellerstedt
Projektkoordinator, praktisk utvecklingsverksamhet
+46 498 79 90 78
kristina.gellerstedt@riksutstallningar.se

 

Mer information om kostnad och boende i samband med konferensen hittar du på Sveriges museers hemsida.

Riksförbundet Sveriges museers sida om Museernas vårmöte 2017 >

Läs programmet i PDF-format här >

Anmäl dig här >

Museernas vårmöte arrangeras av Riksförbundet Sveriges museer i samarbete med Riksutställningar, Torekällbergets friluftsmuseum, Livrustkammaren, Skoklosters slott & Halwylska museet, Nationalmuseum, Nordiska museet, Stockholms läns museum, Medeltidsmuseet och Stadsmuseet i Stockholm.