Teknik

Virtuella dinosaurier på tyska museer

Några strandhugg bland VR-applikationer på tyska museer visar att tekniken är att räkna med. Än så länge verkar fokus ligga på att väcka liv i dinosaurier och andra urtidsdjur, men styrkan hos virtual reality kan nog åstadkomma mer än så.​

Fjärråtkomst – smart men sårbart

Visst finns det omständigheter där fjärrövervakning och fjärrstyrning av tekniken i utställningar kan vara berättigade, men Ulf Petersson på Transpond rekommenderar generellt stabil lokal teknik framför remote access.

Knottrig plast sprider ljuset jämnt

Att belysa bilder och texter bakifrån har länge varit en användbar metod på museer. Nu finns en enkel och billig teknik för att sprida ljuset jämnt över ytan.

Scrolla med snören

Har vi något att vinna på att låta besökaren vara mer handgriplig? Spana Teknik har hämtat hem några exempel på hur man gömmer det digitala i ett fysiskt, analogt gränssnitt, och samtidigt kammar hem vinster på inlärningskontot.

Skojig leksak eller framtidens storytelling?

Oavsett vad man tycker och tror om VR-enheternas användningsområden kan man inte neka till att det är en teknik som växer sig allt starkare på elektronikmarknaden. Men har de någon plats på museerna? Och vilka av alla dessa enheter ska man i så fall välja?

Boosta ditt wifi med spektrumanalys

Hur boostar man ett strulande wifi? Vad ska man tänka på när man installerar nytt? Spana Teknik ger dig experternas råd och senaste nytt om framtidens nätverkslösningar på Nationalmuseum och Scenkonstmuseet. 

Smart skenarmatur håller ljuset i schack

Sensor styr LED via Bluetooth. Spana Teknik har nosat upp en produktprototyp som gör det enklare att belysa enstaka ljuskänsliga verk i din utställning.

Med tekniken som trojansk häst för budskapet

Hur fångar man ungas uppmärksamhet i ett kommersiellt brus, med en utställning om etik och värderingar? Spana Teknik har mött skaparna bakom Stämplad, en utställning från FLH som ska visas i gallerior och stationsbyggnader i hela Sverige.

Test av resonanshögtalare

Resonanshögtalare finns i en mängd olika utföranden och modeller. SPANA Teknik har testat fyra märken på marknaden, och ett av fabrikaten visade sig ha bäst resultat på samtliga testade material.

Kasta ett öga på det osynliga ljuset

Mätningar av de nya ljuskällorna visar att vi måste börja titta på den sammanlagda exponeringen i stället för att stirra oss blinda på det synliga ljuset. Det krävs en ny försiktighet menar Joseph Padfield, Conservation Scientist vid National Gallery i London.