Teknik

Fantasi viktigare än pixlar i den virtuella konsthallen

Wanås konstpark är med i ett projekt som ska skapa en virtuell konsthall. Verksamhetschefen Mattias Givell skriver om att teknikens begränsningar kan ge plats för fantasin. 

Gestalta rumslighet med AR och VR

ARMKROKSRESA. För museer som gestaltar rumslighet finns mycket att hämta inom virtual och augmented reality. Henrik Hannfors, bibliotekarie på ArkDes, åkte till teknikmässan Laval Virtual i Frankrike, och hittade tre potentiella områden där den n...

Så ska VR och 360 användas på museerna

Allt från att locka folk ut i den uppländska naturen till att förvandla Göteborg till en krigszon. Idéer om vad VR och 360-teknik kan användas till saknas inte bland museifolk.

Med montern som bildskärm

Transparenta bildskärmar, en teknik där varje glasyta kan visa sig vara en bildskärm, hörde länge till en framtidsvision. Leif Länsikylä åkte till ISE-mässan i Amsterdam och konstaterar att tekniken som nu finns tillgänglig öppnar nya möjligheter för hur man kan utforma montrar.

Virtuella dinosaurier på tyska museer

Några strandhugg bland VR-applikationer på tyska museer visar att tekniken är att räkna med. Än så länge verkar fokus ligga på att väcka liv i dinosaurier och andra urtidsdjur, men styrkan hos virtual reality kan nog åstadkomma mer än så.​

Fjärråtkomst – smart men sårbart

Visst finns det omständigheter där fjärrövervakning och fjärrstyrning av tekniken i utställningar kan vara berättigade, men Ulf Petersson på Transpond rekommenderar generellt stabil lokal teknik framför remote access.

Knottrig plast sprider ljuset jämnt

Att belysa bilder och texter bakifrån har länge varit en användbar metod på museer. Nu finns en enkel och billig teknik för att sprida ljuset jämnt över ytan.

Scrolla med snören

Har vi något att vinna på att låta besökaren vara mer handgriplig? Spana Teknik har hämtat hem några exempel på hur man gömmer det digitala i ett fysiskt, analogt gränssnitt, och samtidigt kammar hem vinster på inlärningskontot.

Skojig leksak eller framtidens storytelling?

Oavsett vad man tycker och tror om VR-enheternas användningsområden kan man inte neka till att det är en teknik som växer sig allt starkare på elektronikmarknaden. Men har de någon plats på museerna? Och vilka av alla dessa enheter ska man i så fall välja?

Boosta ditt wifi med spektrumanalys

Hur boostar man ett strulande wifi? Vad ska man tänka på när man installerar nytt? Spana Teknik ger dig experternas råd och senaste nytt om framtidens nätverkslösningar på Nationalmuseum och Scenkonstmuseet.