Tv på museet

Jörgen Ragnarsson
UF Internationella guider, Karlskrona.

Nu visas tv-serien Guidad tur på Marinmuseum på UR Samtiden. Riksutställningar och UR Samtiden har samarbetat med Marinmuseum för en ny omgång av projektet Tv på museet.

I programmet Guidad tur på Marinmuseum får vi följa unga guider som visar Marinmuseum på språken arabiska, somaliska, dari och svenska, samt på teckenspråk. Guiderna är gymnasieelever från Ehrensvärdska och Fischerströmska gymnasiet i Karlskrona. 

Tv-serien sändes på UR Samtiden i Kunskapskanalen i början av april och finns nu tillgänglig på webben via UR Skola och UR Play.

Guiderna i tv-serien är gymnasieelever som genomgår Marinmuseums utbildning för miniguider för att sedan ta sig an tv-uppdraget via sitt UF-företag (Ung Företagsamhet).

Projektet Tv på museet är ett initiativ av Riksutställningar där vi vill inspirera museer till att arbeta med nya kanaler, samt lyfta ungdomar som kunskapsbärare och visa på fördelarna med flerspråkighet, samtidigt som vi tillsammans skapar utbildningsmaterial för museer och skolor.

Hösten 2014 gjorde vi även tv på Mölndals stadsmuseum. I fyra filmer visade sex ungdomar utställningarna ”Öppna magasinet” och ”80-tal” på språken arabiska, somaliska, persiska och svenska, med både personliga och historiska ingångar. Titta på filmerna här och läs mer om inspelningen i  ”Ingen vanlig dag på Mölndals stadsmuseum”.

Följ projektet i sociala medier: #tvpamuseet

Kontakt:
panteha.pournoroozy@riksutstallningar.se
tore.danielsson@riksutstallningar.se

Media om Tv på museet:

P4 Blekinge: Unga guider i tv-inspelning på Marinmuseum

Sydöstran: Unga ger nya språk i guidningen på Marinmuseum

Blekinge läns tidning: Tystnad, tagning!

Sydöstran: Tv-inspelning idag på Marinmuseum

Panteha Pournoroozy Producent innehåll och form

Uppdaterad: 19 Apr 2017 15:16 Print